VELIKONOČNÍ VĚNEC

Když jsem viděla před 14ti dny všude obrázky velikonočního věnce, věděla jsem, že nebude chybět na našem stole.

A tak se stalo, dnes jsem upekla první velikonoční věnec. Řekla bych, že je to vkusnější verze vánočky. Jen mě se tedy doprostřed nevejde to vajíčko jako finální dekorace.

Tenhle recept jako by věděl, že nechci nic komplikovaného. Zadělala jsem těsto na hodinku zahradničit a během té chvíle těsto výborně vykynulo. Už se jen zapletl cop a bylo hotovo. S těstem se pracovalo výborně, nelepilo se, bylo vláčné, no prostě žádné oblemcané ruce.

Mimochodem, kdo má raději sladší věci, tak doporučuji přidat o něco více cukru.

Tady je recept:

1/2 kg polohrubé mouky | 20 g droždí | 60 g cukru | 1 vanilkový cukr | 1/4 l mléka (vlažného) | 80 g másla | 1 vejce | 1/2 lžičky soli | kůra z citronu (nastrouhaná) | 1 vejce (na potření) | 50 g mandlí

Z mouky, mléka, rozpuštěného másla a všech ostatních ingrediencí vypracujeme hladké těsto.

Necháme kynout na teplém místě asi hodinu.

Pak je rozdělíme na 3 části a spleteme cop, který na koncích pomocí vody spojíme tak, aby tvar tvořil věnec. Ten necháme ještě hodinu kynout.

Těsně před pečením potřeme vajíčkem a posypeme mandlemi.

Troubu předehřejeme a pečeme asi 40 minut na 180 stupňů, ale dáváme pozor, každá trouba peče jinak.

Pečení tohoto velikonočního věnce se u nás stane každoroční tradicí.

Pekli jste už velikonoční věnec?

Please follow and like us:

what do you think?

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Instagram Feed

Load More
Something is wrong. Response takes too long or there is JS error. Press Ctrl+Shift+J or Cmd+Shift+J on a Mac.

.