Když je ten sváteční den, tak to chtělo upéct něco výjimečného a trochu zaexperimentovat. Sezóna sběru hrušek a jablek je v plném proudu a nemohla jsem vymyslet nic jiného než právě z hrušek.
CLAFOUTIS
určitě znáte ten známý třešňový, který je v létě jasná volba. Ale dnes jsem udělala právě hruškový. Co k tomu říct? Že mi chutná víc v kombinaci s hruškami. Ještě jsem to vyšperkovala čokoládovými bobky. Čokoláda a hrušky? To nemůže zklamat.
Recept je strašně jednoduchý na přípravu, jen teda to pečení chvíli trvá.
Budete potřebovat:
400g hrušek
50 g čokoládových bobků
200 ml mléka
200ml smetany
2 vejce
2 bílky
150 g hladké mouky
125 g cukru krupice
1 vanilkový lusk
máslo na vymazání formy
špetka soli
moučkový cukr na posypání
Nakrájejte hrušky a smíchejte je s 25 g cukru. Vymažte formu máslem a vyskládejte hrušky. V míse smíchejte mouku, zbytek cukru, vanilku a špetku soli. Do sypké směsi přidejte žloutky a vejce. Promíchejte dohladka a pomalu zašlehejte mléko. Nakonec přiléváme smetanu. Směs nalijte na hrušky. Posypeme čokoládovými bobky a pečeme při teplotě 180° C asi 35 minut. Po vyjmutí z trouby necháme vychladnout a posypeme moučkovým cukrem a podáváme.
Pečete taky clafoutis?